Płytki to coraz częściej wybierana opcja, jeśli chodzi o podłogę w kuchni. Jeśli tylko wybierzemy płytki ceramiczne gładkie, ich utrzymanie w czystości nie będzie zbytnio problematyczne. Oprócz tego można obecnie zdecydować się na bardzo wiele różnych wzorów płytek, zatem zarówno wielbiciele klasycznej ceramiki, jaki i osoby preferujące wykończenia w konkretnym stylu (np. rustykalnym, industrialnym itd.) powinny być w pełni zadowolone. W każdym razie płytki to bardzo dobry wybór, gdy chodzi o podłogę w kuchni. Ceramika jest wytrzymała, atrakcyjna dla oka, latami wygląda znakomicie.
Płytki podłogowe – co jest istotne?
Kuchnia to jedno z tych pomieszczeń w naszym domu, które użytkowane są stosunkowo intensywnie. A to w praktyce oznacza, że podłoga kuchenna jest narażona na znaczne obciążenia mechaniczne. Dotyczy to zwłaszcza miejsc w strefach gotowania oraz zmywania. Także rejon w bezpośrednim pobliżu lodówki narażony jest na znaczne obciążenia. Warto zaznaczyć, że ze względu na to, że kuchnia jest miejscem, w którym spędzamy czas raczej czynnie, podłoga jest narażona nie tylko na szeroko pojęte zabrudzenie, ale także na upadki różnych przedmiotów. I właśnie dlatego, wybierając płytki podłogowe do kuchni, trzeba zdecydować się na jakiś bardzo wytrzymały wariant. Płytki na podłodze w kuchni powinny:
- być wytrzymałe pod względem mechanicznym;
- odporne na działanie wilgoci;
- posiadać wysoką odporność chemiczną;
- mieć dobre właściwości antypoślizgowe.
Co należy wziąć pod uwagę przy wyborze płytek podłogowych do kuchni?
Niezależnie od tego, do jakiego pomieszczenia w domu poszukujemy płytek, jeśli chodzi akurat o płytki podłogowe, zdecydowanie trzeba zwrócić uwagę na ich klasę ścieralności. To bardzo ważny parametr. To właśnie od klasy ścieralności zależy, czy dane płytki w ogóle mogą być użytkowane w konkretnym pomieszczeniu. Zasada jest prosta – im wyższe natężenie ruchu w danym pomieszczeniu, tym wyższa powinna być także i klasa ścieralności płytek ceramicznych.
Jak sprawdzić, jaką klasę ścieralności mają dane płytki podłogowe? Zwracamy uwagę na oznaczenie PEI, parametr ten może mieć wartość w przedziale 1-4. Płytki z klasą ścieralności 1 nie nadają się do wykorzystywania jako okładzina podłogowa. Zaleca się, aby płytki ceramiczne wykorzystywane w kuchni miały klasę ścieralności minimum 3.
Następna istotną kwestia to oczywiście twardość płytek, które zamierzamy położyć na podłodze w kuchni. To od twardości płytek podłogowych zależy ich odporność na powstawanie zarysowań. Zaleca się, aby płytki podłogowe reprezentowały minimum klasę 9 według skali Mohsa.
No i oczywiście nie powinniśmy zapominać także o tym, że płytki kuchenne powinny mieć stosunkowo wysokie właściwości antypoślizgowe. Kuchnia to miejsce, gdzie panuje dość wysoka wilgotność, może dojść także do rozlania różnych cieczy na podłodze. Dlatego tak ważne są właściwości antypoślizgowe płytek. Zaleca się, aby płytki, które mają być położone na podłodze w kuchni miały klasę minimum R8. Dobrym pomysłem są płytki pokryte specjalnym antypoślizgowym szkliwem. Ich utrzymanie w czystości jest o wiele prostsze niż w przypadku płytek z wypukłymi wzorami albo reliefami na powierzchni.
Prawidłowe fugowane płytek w kuchni
Jak zwykle w przypadku płytek musimy przemyśleć także kwestię fugowania. Ze względu na fakt, że podłoga w kuchni jest narażona na powstawanie nieestetycznych zabrudzeń, dobrze byłoby zdecydować się na fugi w kolorze szarym lub jakiejś innej ciemnej barwie. Fugi w jasnych kolorach szybko będą się brudzić, całość nie będzie dobrze wyglądać.
Oczywiście, wybierając fugi na podłogę w kuchni, musimy wziąć pod uwagę także ich parametry techniczne. Popularne fugi cementowe to akurat niezbyt dobry pomysł, gdy chodzi o podłogę w kuchni. A to z tego prostego względu, że podłoga w tym pomieszczeniu narażona jest na częsty kontakt z wilgocią. A poza tym używa się często dość mocnych detergentów. Dlatego też lepszym rozwiązaniem byłyby fugi na bazie cementu, które zawierają tworzywa sztuczne. Tego rodzaju fugi nie będą się przebarwiać ani wypłukiwać w wyniku działania stosowanych w kuchni środków czyszczących.